Oamenii de știință britanici de la Universitatea din Bradford au creat un nou model de computer care va ajuta la prezicerea sepsisului. Un articol privind dezvoltarea a fost publicat în paginile Canadian Medical Association Journal.

Sepsisul este cauza principală a decesului în spitale, iar depistarea precoce este cheia pentru a preveni sfârșitul tragic. Fiecare oră de întârziere amenință cu o reducere a supraviețuirii cu 7% și cazurile sunt destul de frecvente. Indicele național de avertizare timpurie (NEWS), utilizat în spitalele din cadrul Serviciului Național de Sănătate al Regatului Unit, ajută la identificarea pacienților cu sepsis. Oamenii de stiinta britanici au dezvoltat un alt indicator pentru a ajuta medicii - modelul de calculator. Acesta va îmbunătăți precizia predicției bolii, fără a crește sarcina asupra lucrătorilor din domeniul sănătății.

Potrivit profesorului Mohammed A. Mohammed, principalul avantaj al unor astfel de modele de calculatoare este acela că ele sunt concepute să includă date care există în istoricul medical al pacientului, pot fi ușor automatizate și nu impun personalului spitalului sarcini de a colecta informații suplimentare. Evaluarea NEWS poate iniția screening-ul pentru sepsis în termen de 30 de minute de la primirea informațiilor colectate și introducerea lor în dosarul medical al pacientului în formă electronică.

În același timp, autorii studiului subliniază faptul că modelul lor completează, mai degrabă decât înlocuiește, imaginea clinică. Experții speră că vor putea să prevină această boală gravă cu ajutorul informațiilor suplimentare. Se preconizează introducerea unui model de calculator în toate instituțiile medicale care posedă infrastructura informațională necesară.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează