La începutul anului 2019, FMI și Banca Mondială au înrăutățit previziunile privind creșterea celor mai mari economii din lume. Experții au evaluat indicatorii economici de bază și au ajuns la concluzia că economia mondială se află pe punctul de a "decelerația sincronă"
Un studiu din aprilie, realizat de think-tank-urile The Financial Times și Brookings, arată că o perioadă de "decelerare sincronă" caracterizează economia globală. Textul integral al studiului este disponibil pe site-ul Brookings.

Indicatorii entităților economice și indicatorii statistici de bază se deteriorează. Deși nu vorbim despre declanșarea unei recesiuni, ritmul creșterii economice globale este în scădere și acest proces este dificil de inversat. Incertitudinile geopolitice și războaiele comerciale au un impact semnificativ asupra indicatorilor negativi.

În țările cu economie dezvoltată, autorii raportului menționează că datoria de stat rămâne ridicată. Acest lucru împiedică utilizarea metodelor fiscale și bugetare pentru stimularea creșterii economice. În Statele Unite, ratele de creștere ale unor astfel de indicatori de bază, precum ocuparea forței de muncă și vânzările cu amănuntul, sunt în scădere. La sfârșitul lunii martie, experții au acordat atenție inversării curbei de randament a titlurilor de stat americane: randamentul titlurilor de trezorerie americane pentru ultimele trei luni au depășit pentru prima dată din 2007 ratele pentru obligațiunile guvernamentale pe zece ani. Acest lucru, după cum s-a arătat în 2018 de către autorii unui studiu al Băncii Federale a Rezervelor din San Francisco, poate fi un indicator al recesiunii economice viitoare.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează