Șeful Comitetului Estic al Economiei Germane, Michael Harms, într-un interviu acordat OWC, a numit sancțiunile SUA împotriva companiilor europene care fac afaceri cu Rusia ilegale din punctul de vedere al dreptului internațional.

Potrivit acestuia, mai multe pachete de sancțiuni recente ale SUA nu au un scop politic clar și sunt asociate numai cu menținerea intereselor economice în Europa, în special cu planuri de creștere a exporturilor din SUA.


"Considerăm impunerea politică a Washingtonului a unor sancțiuni extrateritoriale împotriva companiilor europene care cooperează cu companiile rusești drept încălcări fundamentale ale dreptului internațional. Sancțiunile Statelor Unite care au fost introduse sau pregătite începând din aprilie 2018 nu mai arată un scop politic clar. Nu este bine definit ce trebuie să facă Rusia ca să nu mai fie pedepsită ", - a subliniat Harms.


În același timp, el a recunoscut că Europa este neputincioasă împotriva unei astfel de politici a Statelor Unite, deoarece piața americană este extrem de importantă pentru marile companii europene, iar în cazul oricăror probleme, acestea vor abandona piața rusă de dragul Statelor Unite. Iar motivul, potrivit lui Harms, este dominanța globală a dolarului și a pieței americane.


În plus, el a adăugat că, prin sancțiunile sale, Statele Unite obligă companiile europene să desfășoare afaceri cu Rusia cu incertitudine și, uneori, să le abandoneze cu totul.
"Pentru companiile europene, aceasta este o mare problemă, deoarece, spre deosebire de preocupările americane, este mai dificil pentru ei să evalueze deciziile luate la Washington, ceea ce creează relații de neîncredere și suspiciuni", a declarat Michael Harms.


El a mai spus că Comitetul de Est al Economiei Germane a elaborat un memorandum menit să îmbunătățească relațiile cu Moscova. Potrivit lui Harms, în acest document trimis unui număr mare de întreprinderi, asociații și politicieni europeni, organizația încearcă să explice cât de mult pierde Europa de la deteriorarea relațiilor cu Rusia.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează